Hvilken urne skal jeg vælge?

10. januar 2022
Bambus urner med og uden hjerte

Hvilken urne skal jeg vælge?

Der er overordnet set 3 typer urner. Priserne svinger fra 500 kroner for 2. sorterings natur urner til 4.000 kroner for de dyreste metalurner.

Urner findes i de bio-nedbrydelige urner, de ikke-nedbrydelige urner samt som askesprednings urner.
De bæredygtige og nedbrydelige urner er lavet af pap, papirmasse, bark, træ, bambus og uld.
Nedbrydelige urner bruges i alle slags gravsteder, men skal bruges når der er tale om Fællesgrav.
Fællesgraven har 10 års fredningstid, så derfor skal urnen være nedbrudt indenfor den periode.

Egne urne gravsteder

Andre gravsteder har 20 års fredningstid (eller mere), og her kan man vælge både bio-nedbrydelige og ikke-nedbrydelige urner. Ikke-nedbrydelige urner kan bestå af ler, træ og metal. De ikke-nedbrydelige urner holder typisk i mindst 20-30 år, og ofte meget længere. Denne type urner bruges som regel i plænegrave, eller egne gravsteder, hvor man ved at de skal stå i mindst 20 år.

Urne Kolumbarium

Metal urnerne bruges som regel i et Kolumbarium. Det er en væg med indhak til de enkelte urner. Nogle steder kan man se selve urnen, andre steder er der tale om en plade med inskription, som dækker urnen. Der er ikke så mange kolumbariummer i Danmark, men hvis du gerne vil se hvordan de kan se ud, kan du for eksempel besøge Søndermarkens Kapel på Frederiksberg.

Askesprednings urner

Aske sprednings urner er traditionelt fremstillet af pap. Der er som regel et print af en skov, en mark, eller noget hav påsat urnen. På den måde giver det mening at vælge den type, der passer til den person afdøde var. I de senere år er der kommet en ny type askesprednings urne. Den er lavet af rå ler, som opløses når den sænkes ned i vandet i løbet af 5-10 minutter. På den måde undgår man at asken flyver rundt i vinden, når den spredes fra en båd. Ved askespredning skal regler overholdes – blandt andet skal det altid ske minimum 200 meter fra land.

Du skal selvfølgelig vælge den urne der giver mest mening for dig – både i forhold til afdødes ønsker, i forhold til gravstedet, og i forhold til prisen. Se de forskellige urner her.


Mød vores bedemænd i din lokale begravelsesforretning, eller lad os komme på besøg for en personlig og uforpligtende samtale. Tag kontakt til bedemanden fra Hjertebegravelse på telefon 7224 7200.

Få hjælp i dag

Kontakt os gennem formularen eller ring direkte. Vi er klar til at hjælpe dig videre sikkert og trygt.