Mindehøjtideligheden
En mindehøjtidelighed efter begravelsen – i folkemunde også kaldet gravøl – er en mindesammenkomst, hvor efterladte familiemedlemmer, venner og bekendte inviteres til sammen, at mindes en afdød person efter en begravelse eller bisættelse.
Det første sted man mindes den døde, er ofte til en mindehøjtidelighed i kirken eller kapellet, hvor man har pyntet op med blomster. Det er også muligt at have en mindehøjtidelighed ved selve urnenedsættelsen, hvor præsten er med og giver sin velsignelse. I den forbindelse bliver der ofte sunget en salme ved gravstedet. Præsten og bedemanden har ofte et tæt samarbejde, og vil være behjælpelig med, hvad der er muligt.
Efter mindehøjtideligheden vælger de fleste at holde en mere afslappet mindesammenkomst i eget hjem eller selskabslokale. Valget kan også falde på et sted i naturen f.eks. i en båd på havet, hvis askespredning er et ønske. Vær opmærksom på om den afdøde havde nogle personlige ønsker, hvis du gerne vil efterleve dem. Det kan være en ide at undersøge, om den bortgangne har nedskrevet noget i ’Min Sidste Vilje’.
Hvordan foregår en mindehøjtidelighed?
Der er ingen regler for, hvordan en privat mindehøjtidelighed skal afholdes. Afdøde kan eventuelt selv have udtrykt ønske om, at den bliver afholdt et bestemt sted eller at der bliver serveret en yndlingsret. Er der ikke et skriftligt eller mundtligt ønske, er det helt op til de pårørende at beslutte, om der skal afholdes en mindesammenkomst, og hvordan den skal forløbe. Hvis man er i tvivl, anbefaler Hjertebegravelses bedemand, at man følger sit hjerte, eller lader sig inspirere af den afdødes personlige livsstil og interesser.
Hvad spiser man efter en begravelse?
Til en mindehøjtidelighed efter begravelse, serveres der ofte et let traktement, eventuelt med smørrebrød eller sandwich samt kaffe, eller champagne og kage. Der findes ikke nogen faste minderitualer for hvad man serverer for gæsterne. Hjerte begravelse foreslår, at man serverer det, der er let og overskueligt i en sorgens stund. En øl til en håndmad og en lille dram eller cognac til kaffen, vil sikkert styrke efter en følelsesmæssig udfordring, som en begravelse er for de fleste.
Mindeord til begravelse
De efterladte har ofte brug for at udtrykke deres sorg gennem en tale eller mindeord, både ved eller efter begravelsen. Det kan være svært at skrive en tale og udtrykke sig om en kær person, der er gået bort. Men skriv på din egen måde – for det er ikke strukturen, og heller ikke det du siger der betyder noget – men at du viser og sætter ord på dine følelser for den person du holdt af. Talen kan også rette sig til de efterladte. Du kan ikke gøre det forkert.
Minderitualer
Efter begravelsen kan man lave minderitualer for at mindes den afdøde gennem livet. Igen følg blot hvad hjertet ønsker. I kan synge en sang i fællesskab eller tænde et lys på den afdødes fødselsdag eller dødsdag. Det vigtigste er, at minderne bliver italesat, og den kære på den måde lever videre i hjertet.
Gravstedet bliver for mange et sted at mindes afdøde. Der er et konkret sted at gå hen, og man kan lægge blomster, tænde lys m.m. Nogle besøger gravstedet på bestemte mærkedage og ved højtider. Nogle laver et mindested i hjemmet og tænder lys på bestemte tidspunkter eller sætter friske blomster. Nogle vælger et bestemt sted – måske en bestemt strand, et træ eller en sten – hvor afdøde mindes. Man kan også lave en mindebog med billeder og historier.
Det er muligt at lave minder på nettet ex på Facebook, hvor man kan omdanne afdødes profil til en mindeside – eller på Afdøde.dk, hvor man kan ‘tænde et lys’ for en afdød. Man skal også tage stilling til. hvad man gør med afdødes Sociale Media profiler.
Hjerte begravelse bistår gerne med at være medarrangør af både mindehøjtidelighed og mindesammenkomst. Hvis du som pårørende gerne vil have hjælp til hvilke blomster der passer sig bedst eller det rigtige sted, eller måske bare gerne vil have nogen andre til at stå for mad og drikke til mindesammenkomsten, så er du velkommen til at kontakte os på telefon 72 24 72 00.