Askespredning på havet
Askespredning er en tradition der blev startet af folk med tætte bånd til havet. De ønskede at blive stedt til hvile i vand hellere end på land. Det er muligt at sprede aske på havet i dag, men der er regler der skal overholdes. Askedeling blev mere kendt efter Prins Henrik i 2018 fik delt sin aske.
Askespredning pris
Traditionelt sejlede folk ud i en ro båd, eller en lille kutter for at få spredt afdødes aske. I de senere år er der kommet mulighed for at sejle ikke bare den nærmeste famile, men en større forsamling ud til askespredningen. På turen kan der så være en mindehøjtidelighed, samt “grav øl” efterfølgende. Sådanne ture varer som regel omkring 2 timer, og koster ofte lige så meget som en nedsættelse af urne i fællesgrav ukendt.
Askespredningen er måske den billigste løsning når det gælder afdødes aske, men man skal også tænke på de efterladte. For der er ingen steder at gå hen og mindes afdøde, når asken først er spredt
Askespredning hvordan?
I princippet kan man bruge enhver urne til askespredning, men traditionelt har man brugt et paprør, som nemt kunne bortskaffes bagefter. Det er billigere end de fleste urner, og mere bæredygtigt. Askesprednings paprør fås i både farver som sort, hvid eller brun og med print som ligner havet, skibe, fugle eller skoven.
Mange har gennem tiden udtrykt bekymring over at asken kan blæse tilbage på skibet, hvis der kommer en kastevind. Så det er ofte med tilbageholdt åndredrag man udfører handlingen. Selve spredning af asken tager kun ganske få sekunder. Men det er der råd for.
Hjertebegravelse har de smukkeste askespredningsurner, der er fremstillet i rå ler. Når de nedsænkes i vand, opløses urnen og asken spredes i vandes sammen med urnen, hvilket er særdeles praktisk da reglerne siger, man ellers ikke må sænke urnen. Askespredningen i den type urne tager cirka 10 minutter. Urner i rå ler som vist på billedet her til højre, fås både i høje og buttede udformninger samt i børnestørrelse. Se flere urner HER.
Askespredning regler
Man må ikke have afdødes aske stående derhjemme ifølge dansk lovgivning. Derfor skal askespredning i princippet ske umiddelbart efter asken er afhentet fra krematoriet. Det er dog ikke altid muligt at overholde så strikse regler. Specielt hvis asken skal spredes i weekenden. Eller den skal udenlands, så er det umuligt at overholde. Det er myndighederne forstående overfor. Men hvis asken står hjemme på kaminhylden i længere tid risikerer man straf.
Ceremonien skal foregå minimum 200 m fra land og over åbent hav. I enkelte tilfælde over større fjorde og bugte, men ikke over åbent land, skov eller søer – i nogle kommuner findes der skovkirkegårde, hvor askespredning er godkendt. Urnen må ikke nedsænkes i havet, men skal åbnes over vandoverfladen, medmindre du anvender vores vandopløselige urner.
Det er vigtigt, at der er et dokumenteret ønske, om askespredning fra afdøde.
Askedeling – hvad er det?
Når afdøde selv har udtrykt ønske om at få delt sin aske, kan det kun lade sig gøre med tilladelse fra stiftet. Der skal foreligge et skriftligt ønske, eller også skal efterladte bekræfte at ønsket var til stede.
Askedeling betyder at den ene del af asken bliver sat ned i en urne ved et gravsted. Den anden del af asken spredes over havet fra en anden urne.
Askespredning fortrudt?
Hvis de efterladte fortryder askespredningen, skulle man tro at der ikke ikke var mere at gøre. Men kreative folk på nogle kirkegårde har løst problemet. De efterladte kan få en mindesten med koordinaterne på askespredningen, og på den måde have et fysisk sted at mindes afdøde, selv om afdødes ønske om spreding af asken er blevet fulgt.
Hjerte begravelse bistår gerne med flere oplysninger om askespredning. Tag direkte kontakt til vores bedemand på telefon 7224 7200, og hør hvor du finder din lokale begravelsesforretning.